Collage – tafel

Een van mijn favoriete knutselwerken is toch wel knippen en plakken. Meer precies plakken tot ik een collage heb. Je kan er alle kanten mee uit: dingen een nieuwe look geven, kaartjes maken, decoratie voor in huis of een gepersonaliseerd cadeautje. Het leuke er aan is dat je eigenlijk niet veel nodig hebt en je snel kan beginnen. Je kan aan het werk met alle soorten papier zoals kranten, tijdschriften, boeken, … Als je boeken wil gaan gebruiken, kan je best eens gaan kijken in een kringwinkels. Verder heb je een schaar en behangerslijm nodig en vernis om af te werken.

Je kan rond een thema werken of met bepaalde kleuren of een bepaalde papiersoort. Laat je fantasie maar de vrije loop. Het grootste werk is het kiezen van de afbeeldingen en je hebt er altijd meer nodig dan je zou verwachten: de afbeeldingen komen over elkaar en dus verlies je ook altijd stukjes.

tafel detail mode

Als lijm gebruik ik gewone behangerslijm. Afhankelijk van de papiersoort en de ondergrond is het soms even zoeken naar de juiste hoeveelheid lijm. Belangrijk daarbij is geduld. Eerst een stukje proberen en laten drogen zodat je kan zien of alles vast zit en er geen blazen ingekomen zijn. Als het proefstuk goed gelukt is, kan je verder plakken. Laag per laag, de afbeeldingen mooi glad strijken en telkens elke laag laten drogen. Als je te snel wil gaan en de ene natte laag over de andere gaat kleven, komt het niet goed. Zijn er ergens toch blazen of vouwen gekomen, kan je die afbeelding beter weghalen en vervangen zodat alles nadien mooi vlak is. Bij het plaatsen van de afbeeldingen moet je er ook rekening mee houden dat wat je zichtbaar wil hebben pas op het einde gaat plakken – anders is je favoriete stukje al snel overplakt.

Als je alles geplakt hebt wat je er op wil hebben en alles is goed gedroogd, kan je gaan vernissen. Gebruiksvoorwerpen of dingen die je moet kunnen afkuisen, krijgen hierdoor een beschermlaag. Ik gebruik daarvoor boot -of trapvernis. Voor decoratie hoeft dat vast niet maar voor tafels wel. De tafeltjes op de foto hebben 6 lagen gekregen. Ook hier laagje per laagje laten drogen, niet te veel ineens willen doen. De vernis breng ik aan met een rolletje – dat gaat snel.

De voorbeelden die je hier ziet zijn kleine tafeltjes (van ikea) . Ze oogden niet meer mooi en hebben door het collagewerk een nieuwe look gekregen. Deze zijn gemaakt met foto’s, reclame en teksten uit oude kranten, Le Soir Illustré uit de jaren ’30. Ik heb per tafel een ander thema gekozen: film, mode en sport.

In een volgende blog: collage met bierreclame en oude aandelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: